Iskoristite naše posebne ponude! Odaberite iz naše široke palete laptopa, od modela savršenih za poslovnu upotrebu do vrhunskih gaming laptopa.
min.ba
Nalog
Korpa 0
Akcije Najprodavanije Novo
Refurbished računari

Matične ploče

Matična ploča

Matična ploča je ključna komponenta svakog računara, služeći kao centralna platforma na kojoj se grade svi ostali dijelovi sistema. Ona određuje koje će komponente i kako biti povezane, podržavajući procesor, memoriju, grafičke kartice, i druge periferne uređaje. U ovoj kategoriji ćete naći širok spektar matičnih ploča dizajniranih za različite namjene, od gaminga i multimedije do profesionalnih i industrijskih aplikacija.

 

Ključne karakteristike matičnih ploča

- Socket i čipset: Socket je fizički konektor na matičnoj ploči u koji se postavlja CPU. Različiti procesori zahtijevaju različite sockete, stoga je važno izabrati matičnu ploču koja odgovara Vašem izboru procesora. Čipset na matičnoj ploči upravlja komunikacijom između procesora, memorije, grafičkih kartica, i drugih perifernih uređaja i određuje koje će tehnologije ploča podržavati.

- Form Factor: Veličina matične ploče, poznata kao form factor, varira i ima veliki uticaj na broj komponenti koje možete dodati, kao i na veličinu kućišta koje vam je potrebno. Najpopularniji form factors su ATX, Micro-ATX, i Mini-ITX, s ATX pločama koje nude najviše slotova za proširenje.

- Memorija (RAM): Matične ploče imaju slotove za RAM module, a broj slotova kao i maksimalna podržana količina RAM-a mogu varirati. Većina modernih ploča koristi DDR4 memoriju, dok neke najnovije podržavaju i bržu DDR5 memoriju.

- Proširenja slotova: Ovi slotovi omogućavaju dodavanje raznih kartica kao što su grafičke kartice, mrežne kartice, kartice za zvuk, i dodatne portove. PCI Express (PCIe) slotovi su standard za većinu komponenti, a brzina i broj dostupnih slotova zavisi od modela matične ploče.

- Povezivost: Moderna matična ploča dolazi sa širokim spektrom opcija za povezivanje, uključujući USB porte, Ethernet konekcije, Wi-Fi, Bluetooth, kao i audio i video izlaze. USB 3.1 i USB-C su česti na novijim pločama, nudeći visoke brzine prenosa podataka.

- Integrisane komponente: Neke matične ploče dolaze sa integrisanim video karticama, zvučnim karticama i mrežnim adapterima, što može smanjiti potrebu za dodatnim ekspanzionim karticama i smanjiti ukupne troškove.

 

Kako odabrati matičnu ploču

Pri odabiru matične ploče, važno je razmotriti vrstu procesora koji planirate koristiti, potreban broj i tip slotova za RAM i PCIe proširenja, kao i tipove konekcija koji su vam potrebni za periferne uređaje. Takođe, budžet može biti veliki faktor jer cijene matičnih ploča mogu značajno varirati zavisno od karakteristika i brenda.

 

Matična ploča je temelj na kom se gradi svaki računar, a njen izbor direktno utiče na performanse, mogućnosti proširenja, i dugovječnost Vašeg sistema. Bilo da sklapate sistem za osnovne kancelarijske poslove, intenzivan gaming ili zahtjevne radne stanice, pravilno odabrana matična ploča osigurava da sve komponente rade zajedno na optimalan način.

Korpa je trenutno prazna. Ubacite proizvode u korpu.
Korpa 0
063 00 04 40 Nalog

Pretraga