Iskoristite naše posebne ponude! Odaberite iz naše široke palete laptopa, od modela savršenih za poslovnu upotrebu do vrhunskih gaming laptopa.
min.ba
Nalog
Korpa 0
Akcije Najprodavanije Novo
Refurbished računari

Mrežni kablovi

Mrežni kablovi

Mrežni kablovi igraju vitalnu ulogu u uspostavljanju i održavanju stabilne i brze mrežne veze. Korištenje pravog tipa mrežnog kabla može značajno poboljšati performanse mreže, bilo da se radi o kućnoj, kancelarijskoj ili poslovnoj mreži. Razumijevanje različitih vrsta mrežnih kablova i njihovih specifikacija ključno je za odabir odgovarajućeg kabla za vaše potrebe.


Kategorije mrežnih kablova

Mrežni kablovi su klasificirani prema različitim kategorijama koje određuju njihove performanse i primjenu. Glavne kategorije uključuju:


Cat5e (Category 5e)

Cat5e kablovi su poboljšana verzija originalnih Cat5 kablova, dizajnirana za smanjenje preslušavanja i poboljšanje performansi. Ovi kablovi podržavaju brzine prenosa podataka do 1 Gbps i frekvencije do 100 MHz. Cat5e kablovi su široko korišteni u kućnim i malim kancelarijskim mrežama zbog svoje pristupačnosti i dovoljno visokih performansi za većinu aplikacija.


Cat6 (Category 6)

Cat6 kablovi pružaju veće brzine prijenosa podataka i bolju zaštitu od smetnji u odnosu na Cat5e kablove. Podržavaju brzine do 10 Gbps na udaljenostima do 55 metara i frekvencije do 250 MHz. Cat6 kablovi su idealni za mreže koje zahtijevaju visoke performanse, poput strimanja visokokvalitetnog video sadržaja, online igranja i prijenosa velikih datoteka.


Cat6a (Category 6a)

Cat6a kablovi su poboljšana verzija Cat6 kablova, dizajnirana za podršku brzina do 10 Gbps na udaljenostima do 100 metara. Ovi kablovi rade na frekvencijama do 500 MHz, pružajući dodatnu zaštitu od smetnji i preslušavanja. Cat6a kablovi su idealni za velike poslovne mreže i data centre gdje su potrebne visoke performanse i pouzdanost na dužim udaljenostima.


Cat7 (Category 7)

Cat7 kablovi pružaju još veće performanse i zaštitu od smetnji. Podržavaju brzine do 10 Gbps na udaljenostima do 100 metara i frekvencije do 600 MHz. Ovi kablovi koriste dodatnu zaštitu svakog pojedinačnog para vodiča, što ih čini idealnim za okruženja s visokim električnim smetnjama. Cat7 kablovi su često korišteni u naprednim mrežnim instalacijama i data centrima.


Cat8 (Category 8)

Cat8 kablovi su najnovija kategorija mrežnih kablova, dizajnirana za brzine prenosa podataka do 40 Gbps na udaljenostima do 30 metara. Ovi kablovi rade na frekvencijama do 2000 MHz, pružajući izuzetno visoke performanse i zaštitu od smetnji. Cat8 kablovi su idealni za primjene koje zahtijevaju ekstremno visoke brzine i minimalnu latenciju, kao što su data centri i profesionalne mreže.


Tipovi mrežnih kablova

Pored kategorija, mrežni kablovi dolaze u različitim tipovima koji odgovaraju specifičnim primjenama i okruženjima.


UTP (Unshielded Twisted Pair)

UTP kablovi su najčešće korišteni tip mrežnih kablova. Ovi kablovi nemaju dodatnu zaštitu od elektromagnetskih smetnji, ali su dovoljno učinkoviti za većinu kućnih i kancelarijskih aplikacija. UTP kablovi su lagani, fleksibilni i pristupačni.


STP (Shielded Twisted Pair)

STP kablovi imaju dodatnu zaštitu oko svakog para vodiča kako bi smanjili elektromagnetske smetnje i preslušavanje. Ovi kablovi su idealni za okruženja sa visokim razinama elektromagnetskih smetnji, kao što su industrijski pogoni ili blizina električnih uređaja. STP kablovi su skuplji i manje fleksibilni od UTP kablova, ali pružaju bolju zaštitu i pouzdanost.


FTP (Foiled Twisted Pair)

FTP kablovi imaju zaštitu u obliku metalne folije oko cijelog snopa parova vodiča. Ova zaštita pruža dodatnu obranu protiv vanjskih smetnji, dok zadržava veću fleksibilnost u odnosu na STP kablove. FTP kablovi su često korišteni u poslovnim mrežama i okruženjima sa umjerenim smetnjama.


S/FTP (Shielded Foiled Twisted Pair)

S/FTP kablovi kombinuju zaštitu oko svakog para vodiča (kao STP) i foliju oko cijelog snopa (kao FTP), pružajući maksimalnu zaštitu od smetnji. Ovi kablovi su idealni za najzahtjevnija mrežna okruženja gdje je potrebna maksimalna zaštita i performanse.


Konektori i standardi

Mrežni kablovi koriste različite tipove konektora, od kojih je najčešći RJ45 konektor. RJ45 je standardni konektor za Ethernet kablove i koristi se za povezivanje mrežnih uređaja kao što su računala, ruteri, switch uređaji i mrežni uređaji.


Primjena mrežnih kablova

Kućne mreže

U kućnim mrežama, Cat5e i Cat6 kablovi su često dovoljni za većinu aplikacija, uključujući internet pretraživanje, strimanje video sadržaja i online igranje. UTP kablovi su najčešći izbor zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti instalacije.


Kancelarijske mreže

U kancelarijskim mrežama, gdje je potrebna veća pouzdanost i brzina, Cat6 i Cat6a kablovi pružaju bolje performanse. FTP ili STP kablovi mogu biti potrebni u okruženjima sa većim elektromagnetskim smetnjama, kao što su open office prostori sa mnogo elektronskih uređaja.


Data centri i poslovne mreže

U data centrima i velikim poslovnim mrežama, Cat6a, Cat7 i Cat8 kablovi su poželjni zbog svojih visokih performansi i pouzdanosti. Ovi kablovi podržavaju visoke brzine prijenosa podataka i pružaju dodatnu zaštitu od smetnji, što je ključno za održavanje optimalnih mrežnih performansi.

Korpa je trenutno prazna. Ubacite proizvode u korpu.
Korpa 0
063 00 04 40 Nalog

Pretraga

t