Iskoristite naše posebne ponude! Odaberite iz naše široke palete laptopa, od modela savršenih za poslovnu upotrebu do vrhunskih gaming laptopa.
min.ba
Nalog
Korpa 0
Akcije Najprodavanije Novo
Refurbished računari

Server licence

Server licence

Licenciranje servera je ključni aspekt upravljanja IT infrastrukturom u bilo kojoj organizaciji, jer osigurava legalnu i efikasnu upotrebu softvera na serverima. Pravilno upravljanje licencama može pomoći u izbjegavanju pravnih problema i osiguravanju da su serveri optimizovani za performanse i sigurnost.


Vrste licenci za servere

Licence za servere mogu se kategorizovati prema nekoliko različitih modela:

- Per-core licenciranje: Ova vrsta licence se najčešće koristi za softver kao što su Microsoft SQL Server i Windows Server. Licenciranje po jezgru znači da se licence kupuju u skladu sa brojem jezgara procesora na serveru. To zahtijeva da organizacije precizno razumiju hardversku konfiguraciju svojih servera.

- Per-seat ili per-user licenciranje: Ovaj model licenciranja se temelji na broju korisnika ili klijentskih uređaja koji pristupaju serveru. Primjer je licenciranje za Microsoft Exchange Server, gdje organizacije moraju kupiti licencu za svakog korisnika koji pristupa serveru.

- Per-server licenciranje: Licenca se izdaje za pojedinačni server, bez obzira na broj procesora ili korisnika koji pristupaju serveru. Ovaj model je manje uobičajen za nove softverske proizvode, ali se još uvijek koristi za neke aplikacije.

- Subscription-based licenciranje: Ovo je sve popularniji model, posebno sa rastom cloud tehnologija. Licenca se obnavlja na mjesečnoj ili godišnjoj bazi, a često uključuje i održavanje, podršku i ažuriranja softvera.


Upravljanje licencama

Pravilno upravljanje licencama je ključno za osiguranje pravne i finansijske odgovornosti. Evo nekoliko najboljih praksi:

- Inventar softvera: Redovno provjeravajte i dokumentujte sve licence koje Vaša organizacija posjeduje, kao i softver instaliran na Vašim serverima. To može pomoći u identifikaciji neiskorištenih ili neovlaštenih instalacija.

- Upotreba alata za upravljanje licencama: Postoje specijalni alati koji mogu automatizovati praćenje i upravljanje licencama, čime se smanjuje rizik od ljudske greške.


Licenciranje servera je kompleksno, ali neophodno područje IT upravljanja koje zahtijeva pažljivo planiranje i praćenje. Ulaganje u pravilno upravljanje licencama može pomoći organizacijama da izbjegnu pravne probleme, optimizuju troškove i osiguraju da imaju pravo softversko rješenje za svoje poslovne potrebe.

Korpa je trenutno prazna. Ubacite proizvode u korpu.
Korpa 0
063 00 04 40 Nalog

Pretraga

t